Svensk Barnfilm

Bra Svenska Barnfilmer

Du har gott med alternativ om du är ute efter en barnfilm svenska. Sverige har under många år producerat kvalitativa filmer i en mängd genrer, däribland massor av barnfilmer. Om du vill kolla in prisbelönta svenska filmer för barn kan du först och främst titta närmare på filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker. 

Filmserierna med Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump och Alla vi barn i Bullerbyn tillhör de absoluta favoriterna, men du gör helt rätt i att även kolla in de mindre välkända filmerna från Astrid Lindgrens spännande värld.

Hur får du då tag i barnfilm på svenska? Det enklaste sättet är att bli medlem i en streamingtjänst som erbjuder de filmer som du är intresserad av.

barnfilm svenska
barnfilm svenska

Populära filmer för barn

Förutom filmatiseringarna av Astrid Lindgrens filmer så bör du även kolla in de många utländska alternativen som finns tillgängliga med svensk text. Testa att streama filmer för barn på exempelvis Disney Plus, där du får tillgång till deras stora filmbibliotek och barnfilm svenska.

Den animerade och prisbelönta filmen Frozen från 2013 har kommit att bli en modern klassiker som älskas av både stora och små. 2019 kom uppföljaren till succéfilmen där vi fortsätter följa snödrottningen Elsa på hennes spännande äventyr tillsammans med bergsbestigaren Kristoff, hans charmiga ren och snögubben Olaf.

Fler tips på bra barnfilm svenska

Några andra bra alternativ som vi på Barnfilmbyn kan tipsa om är Lejonkungen, Skönheten och Odjuret, Aladdin och Den lilla sjöjungfrun. Filmerna finns tillgängliga med antingen svensk undertext eller dubbning. Några svenska komedier som passar barn är: Tsatsiki, morsan och polisen eller Barnen från Frostmofjället.

Barnfilmer kan även vara underhållande för vuxna, något som speciellt Disney visar stort prov på. Många av deras klassiska filmer kan avnjutas av hela familjen och finns även i flera olika versioner. Lejonkungen och Mulan har exempelvis gjorts i en modern tappning och passar även de äldre barnen.

Svenska filmer och serier som passar hela familjen

Trots att Disney tar täten när det kommer till prisbelönta familjefilmer så får man inte glömma bort hur många svenska filmer som håller måttet, även många år senare. Ett bra exempel är böckerna om Bert som skrevs av de svenska författarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. De har filmatiseras ett flertal gånger och uppskattas av både stora och små – i flera generationer!

Vill du kolla in barnfilm svenska i samma stil som Bert? Då bör du också kika närmare på filmatiseringarna av Sune. Denna äventyrliga tjejtjusare hamnar alltid i roliga situationer då han bland annat måste handskas med sin lillebror Håkan ”Bråkan” och otaliga kärleksbekymmer. Det gjordes två filmer på 90-talet men 2012-2014 kom ytterligare tre filmer: Sune i Grekland, Sune på bilsemester och Sune i fjällen.

barnfilm svenska