I Emilfilmernas spår

Välkommen att besöka inspelningsplatserna
– med hjälp av vår App ”Barnfilmbyn inspelningsplatser”

Vid Folkhögskolans aula, industrifastigheterna på Norra gatan och på tio andra platser i Mariannelundsområdet, finns det numera skyltar uppsatta med information om inspelningen av Emilfilmerna. Förutom information och bilder finns det också en QR-kod på varje skylt. Genom att läsa av QR-koden med en mobil enhet får du upp texter, anekdoter, bilder och filmklipp som du kan ta del av direkt i mobilen. Den informationen kan bara nås genom att besöka filminspelningsplatsen. För att hitta till filminspelningsplatserna kan du fritt  ladda ner vår app, Barnfilmbyns inspelningsplatser, från din mobila enhets appbutik. I denna app finns även en QR-läsare.
Läs mer i vår broschyr. 

 

Astrid Lindgren placerade Mariannelund på världskartan när hon lät Emil hissa upp sin syster i flaggstången för att se ”ända till Mariannelund” och lät honom fastna i soppskålen så illa att ett besök hos doktorn i Mariannelund blev nödvändigt. När sedan filmerna om Emil spelades in blev hela bygden delaktig.

När en av de mest populära barnfilmerna någonsin – Astrid Lindgrens ”Emil i Lönneberga” – skulle spelas in i början av 1970-talet hittade filmteamet den perfekta gården Katthult i Gibberyd, cirka 15 minuter från Mariannelund. Där spelades de flesta utomhusscenerna in liksom tagningarna från drängstugan och ladugården.

I februari 1971 anlände filmteamet till Mariannelund. Sedan följde filminspelningar de kommande åren. Totalt gjordes tre filmer. Nuvarande Mariannelunds folkhögskola blev filmteamets högkvarter. Här redigerades filmerna under sena sommarkvällar och här spelades också inomhusscenerna in. Tyska och svenska skådespelare spelade de stora rollerna, men Mariannelundare medverkade också, både framför och bakom kameran. Ortsbor lånade ut rekvisita och sina hus till medlemmar i filmteamet, deltog som statister, samt ställde sina lokaler till förfogande för inspelningarna.

På följande sidor finns mer information om var och hur inspelningarna av Emil i Lönneberga gick till i Mariannelund med omnejd, samt om de informationsskyltar som finns uppsatta vid dessa platser.